Muziek, Musical, Zangles en Dans voor iedereen van één tot tachtig jaar

Vioolles Suzuki-methode

project LMS 2012De Suzuki methode wordt ook wel ‘moedertaal methode’ genoemd. Viool leren en bespelen volgens de ‘moedertaal methode’ houdt in dat we eerst goed leren luisteren en naspelen en pas als de basis van het vioolspel gevestigd is, ook noten leren lezen en van bladmuziek leren spelen.

Meer dan 50 jaar geleden, besefte de Japanse violist Shinichi Suzuki zich de implicaties van het feit dat kinderen over de hele wereld hun moedertaal met gemak leren spreken. Hij begon de basisprincipes van taalverwerving toe te passen op het leren van muziek en noemde zijn methode de ‘moedertaal methode’. Ouderlijke betrokkenheid, liefdevolle aanmoediging en voortdurende herhaling zijn enkele van de bijzondere kenmerken van de Suzuki methode.

Oudercursus

Voordat het kind begint leert de ouder eerst de beginselen op de viool met een theoretische oudercursus van vijf sessies (60 minuten). De werkwijze van Suzuki wordt besproken, samen met de fysieke en emotionele ontwikkeling van kinderen en hun leerstijlen, alsook een aantal praktische zaken.

Individuele lessen

Individuele lessen vinden wekelijks plaats (circa 26 lessen). De lessen van hele jonge kinderen duren in het begin 20 minuten. Naarmate het concentratievermogen toeneemt duren de lessen langer. Dat kan per kind verschillend zijn.

Groepslessen

Het mooiste van muziek maken is natuurlijk samen muziek maken. Daarom is één van de belangrijke aspecten van de Suzuki methode het meedoen aan groepslessen (13 lessen). In de groepslessen wordt verder gewerkt aan datgene wat in de individuele les en thuis bij het studeren is geleerd. Door het speelse karakter van de lessen en het samenzijn met vriendjes, bevinden kinderen zich in een hele veilige omgeving. Bovendien leren kinderen veel van elkaar en willen ze graag met elkaar samenspelen.

Huur van viool

Céleste Cresswell is onze docente en gespecialiseerd in deze methode. De lessen worden gegeven in Bussum.

Huur van de viool kost € 9,75 per maand en is mogelijk bij Muziekcentrum Schimmel, Dr. Schaepmanlaan 6 te Bussum. Voor aanvullend informatie Muziekcentrum Schimmel.